Atlas van Nederland

Bedrijven

Relatieve en absolute omvang van de bedrijfsbevolking, 1978

 

 

a. voedings- en genotmiddelenindustrie

 

concentratiegetal

 

De voedings- en genotmiddelenindustrie is de meest gelijkmatig verspreide industriŽle bedrijfsklasse in Nederland. In alle economisch-geografische gebieden is ze vertegenwoordigd; extreem hoge of lage concentratiegetallen ontbreken. De soort van bedrijvigheid varieert binnen deze sector toch aanzienlijk, van zuivelindustrie tot likeurstokerij en van suikerfabriek tot sigarenmakerij; meermalen is hierbij sprake van traditionele regionale specialisatie.

 

 

 

b. chemische industrie

 

concentratiegetal

 

Anders dan in de voedingssector is de chemische bedrijvigheid in Nederland sterk ruimtelijk geconcentreerd. Rotterdam, met zijn aan de olieraffinage verbonden petrochemische industrie en de westelijke Mijnstreek in Zuid-Limburg met het chemisch bedrijf van de voormalige staatsmijnen (DSM) zijn de belangrijke concentraties.

 

 

c. groothandel

 

concentratiegetal

 

Het vestigingspatroon van de groothandel is sterk gespreid, echter met een zekere concentratie in West-Nederland. Hoge concentratiegetallen zijn vooral waarneembaar in gebieden aan de binnenzijde van de stedenring, waarheen groothandels zijn verhuisd als gevolg van bereikbaarheidsproblemen in hun vroegere binnenstadlocaties.

 

 

d. zakelijke dienstverlening

 

concentratiegetal

 

De zakelijke dienstverlening is het snelst groeiende deel van de commerciŽle dienstensector. Ze is sterk geconcentreerd in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Typisch zakelijke dienstencentra blijken ook Arnhem en Amstelveen.

 

bron: Atlas van Nederland, deel 9: Bedrijven, 1987

copyright: 2001, Stichting Wetenschappelijke Atlas van Nederland